Foto: Annika Clarholm


Blue Heaven Big Band är storbandet från Lerum som spelar härlig dansmusik varvat med konserter.

Storbandet har varit verksamt i mer än 30 år (!) och "still going strong".


Blue Heaven Big Band har sitt ursprung i Lerums kommunala musikskola. Bandet startade under 70-talets början som en del i musikundervisningen och de ensembler som musikskolan hade vid denna tidpunkt. Det var den legendariska trombonisten och musikläraren Bror Hedlund som ledde bandet vid 70-talets mitt och som kunde konstatera att fler och fler medlemmar var så gamla att de inte kunde försvara en plats i bandet och ej heller inom musikskolans ramar. Bror beslöt helt enkelt att vi behövde bli ett eget band som kunde stå på egna ben och därmed fortsätta den gemytliga samvaro som kommer ur många års spelande. "Bilspeditions julkonserter" och turnéer till inte minst "Nibe Sildemarked" i Danmark, och Bristol International Music Week 1985 ingick i aktivteterna.

Det var alltså vid en tidpunkt i slutet på 1970 talet som Bror helt enkelt sa att vi var tvungna att klara oss själva, men för att få lite hjälp på traven hade han ett namnförslag som antogs enhälligt - Blue Heaven Big Band (BHBB).


För att försörja bandet med ledare togs en kontakt med musikhögskolan i Göteborg och under flera år så kunde flera numera välrenommerade namn hjälpa oss i vår musikaliska utveckling, exempelvis Lars Sjöstrand, Jan Zirk, och Johan Borgström, för att nämna några. 1988 dök en viss Hans Nordström upp och anmälde intresse och det sa klick mellan honom och bandet. Sedan dess har Hans lett bandet till den ena framgången efter den andra. Första resan gick till Umeå och jazzfestivalen 1989 och sedan har det bara fortsatt med flera fina turnéer, de senaste i raden var till Prag 2010, 2012 och 2015 där vi bland annat spelade på Internationella skolan och jazzklubbarna Jazzdock samt Reduta.


Av bandets musiker så är det fortfarande några som hängt med nästan från allra första början, exempelvis på piano, Tomas Jansson, trumpet Jan Carlsson och Hans Elmqvist, men sedan har bandets medlemmar varierat under åren och lockat många goda musiker inte minst från hemkommunen Lerum.


Vår repertoar sträcker sig allt från Count Basie till Stevie Wonder, från swing till bossa och däremellan kan även en vals eller två dyka upp. Dansspelningarna har varit många och långa, men det är framförallt konserterna man minns.


Genom åren har bandet haft möjlighet att få spela med artister som:


Nils Landgren, Putte Wickman, Meta Roos, Claes Jansson, Johan Stengård, Robert Wells, Anders Berglund, Åsa Fång, Lasse Brandeby, Roger Pontare, Jan Johanssen, Babben Larsson, Anders Wättring, Janne Schaffer, Björn J:son Lindh, Margareta Ewmark, Rolf Jardemark, Mark Johnson, Triple & touch, Marie Bergman, och Pierre Swärd med många fler.


 


Keep Swingin'


Blue Heaven Big Band